En hållbar bank för hållbara företag och föreningar

Företag och föreningar med en utvecklad policy kan följa hållbarheten i sitt kapital tack vare att Ekobanken är transparenta med sin utlåning. Som låntagare blir ni synliga för Ekobankens stora nätverk. Tillsammans gör vi samhället hållbarare.

Öppna konto företag, skicka intresseanmälan via e-post

Att bli företagskund i Ekobanken

Med anledning av de senaste dagarnas medierapportering kring de svenska bankernas miljardinvesteringar i fossilindustrin är det många som söker ett hållbart bankalternativ och vi är väldigt glada över att så många har hittat till oss.

Är Ekobanken en vanlig bank?

Ekobanken är en vanlig bank med svensk insättningsgaranti men med några skillnader:

  1. Vi är en medlemsbank och det är medlemmarna som äger banken.
  2. Vi är inte en fullservicebank. Det betyder att det finns tjänster som vi inte har, exempelvis har vi inte något bankkort eller är anslutna till Swish. Däremot är vi det bästa alternativet för dig som exempelvis vill ha ett hållbart sparande eller som vill ha ett grönt bolån.
  3. Vi är transparenta med vad vi lånar ut pengar till vilket innebär att vi är öppna vilka företag och föreningar som har lån i banken. Som lånekund hos oss blir ditt företag eller förening synlig för hela vårt nätverk på olika vis och som kund får du veta vad vi använder dina pengar till medan de är på banken. Vi är en engagerad och kunnig finansieringspartner till ekologiska, sociala eller kulturella företag och föreningar.

Swish och bankkort

En av de vanligaste frågorna vi får är om vi har något bankkort och om vi är ansluta till Swish. Tyvärr har vi inget av dem. En av anledningarna är att det är förenat med stora kostnader att ansluta sig för en liten bank som vår. Ekobanken är ett hållbart sparalternativ i första hand för privatpersoner. Vi behöver helt enkelt bli större och få fler kunder för att utveckla tjänster för privatsidan.. Däremot finns det kreditkort som går att koppla med autogirotill sitt konto i Ekobanken och ha kvar sitt konto i en av de större bankerna och använda det för sina Swish-betalningar.

Bryr du dig om vad dina pengar gör på banken?

Som kund hos oss vet du vad pengarna gör när de är på banken. Vi är den enda banken i Sverige som är transparenta med vår utlåning till företag och föreningar och vi lånar endast ut till dem som arbetar för ett hållbart samhälle ekologiskt, socialt och kulturellt.
Vill du vara med och förändra samhället i en mer hållbar riktning är vi det rätta alternativ för dig. Vi kan inte erbjuda alla tjänster men vi kan erbjuda ett hållbart sparande där du garanterat vet vad dina pengar används till.

Frågor och svar

Hur blir vi kunder i Ekobanken?

Alla företag och föreningar som vill bli kunder hos oss behöver fylla i vårt kontaktformulär och sedan tar vi kontakt med er.

Kan mitt företag/förening bli medlem i Ekobanken?

För att vara företags- och föreningskund i banken behöver ni också vara medlemmar i banken. Det administreras vid öppnandet av ert engagemang.

Finansiering

Vi finansierar verksamheter och projekt som är samhällsförnyande i bred mening, samtidigt som de behöver ha en sund ekonomi och organisation. En låneansökan prövas alltid först utifrån Ekobankens utlåningskriterier, så att det finns ett ekologiskt, socialt eller kulturellt mervärde. Vi vill vara en naturlig samarbetspartner för den sociala ekonomin och det hållbara företagandet i Sverige.

Tjänster för företag och föreningar

Ekobanken kan erbjuda de flesta företagstjänster LÄNK. I dagsläget kan vi inte erbjuda företagsswish. Vi ger inte ut bankkort utan det kan hanteras via fristående aktör. Fler frågor och svar kring våra företagstjänster hittar du här
Tveka inte att höra av dig till oss om du har ytterligare frågor

Vad kan vi hjälpa till med?

Ekobankens företagspaket med bl.a. bankgiro, internet- och mobilbank kostar 1 050 kr/år.

Tilläggstjänster: Leverantörsbetalningar (LB) och löner via fil, Bankgiro Inbetalningar (OCR), Bg Link, enstaka manuella utlandsbetalningar med mera.

Finansiering, lån och kontokrediter, garantier och garantiavtal.

Tjänster som ännu inte finns: Inbetalningar från utlandet, utlandsbetalningar oftare, kort, swish.

Läs mer om Ekobankens tjänster

Insats i Ekobanken – en god investering

Grundinsatsen 1 000 kr är obligatorisk för juridiska personer.

Ytterligare andelar med kurs ger dubbel avkastning, både ekonomiskt och i en mera hållbar värld.

Läs mer om att vara ägare i Ekobanken

Alla konton i Ekobanken har svensk statlig insättningsgaranti.